Blog Listem

23 Ağustos 2009 Pazar

Dünyanın en zor oyunu

Dünya üzerinde 3 kişinin bitirdiği söylenen dünyanın en zor oyununu oynamaya ne dersiniz?

İçindeki vampiri ortaya çıkart !

1- Merhaba öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz ?

Merhaba. Ben Abdullah Önden, vampircik'teki ismim ile gilgalad. İnternette alışılagelmiş şeyler dışında bir şeyler yapmaya çalışan biriyim sadece. Hobi olarak bu gibi şeylerle uğraşıyorum, mesleğim ise bilgisayar mühendisliği.

2-İnternet sizin için ne anlama gelmektedir?

İnternet benim için bir ikinci dünya. Gözlerimi kapayıp hayal kurup dünyaya yeni neler sunabilirim diye beni düşüncelere sevk edebilen nadide bir güzellik. Bana göre 1 ve 0 ların çok çok ötesinde bir teknoloji. Keşke ülkemizde de böyle hissedip onu ve bunu ve şunu takmadan özgürce projelere koşan kişiler olsa.

3-Türk internetinin gelişmesi önünde bir engel var mıdır? Türk internetinin gelişmesi için profesyonel ve sıradan kullanıcılar sizce neler yapmalıdır?

Türk interneti diye bir sınıf var ise onu oluşturan şüphesiz bizleriz. Yani bu da demek oluyor ki onu geliştirecek olanlar da bizleriz. Bizler ne mi yapmalıyız? Kafamızı çalıştırmalıyız. Toplumumuz bir tüketim toplumu olmuş durumda. "Şuraya git, buraya git, bunu yap" gibi komutlar dışında pek bir şey gösterememekte. Biz "Türk İnterneti"ni geliştirmek istiyorsak bizi baştan keşfetmeli ve sıradan olmadığımızı hatıralamalıyız sanırım. İnternete "para kazanma" açısından bakacak olursak, Türkiye varolan teknolojileri taklit edip, kurumsal cümlelerle boğup para kazanmayı hayal edenlerle dolmaya başladı. Bilişim teknolojileri ile yakından uzaktan alakası olmayan kişiler "Türkiye'de İnternet" hususunda "uzman" olarak gösterilemeye başlandı. Sanırım biz ilk önce interneti düzgün tanımlamalı sonra onu tutup yukarılara taşıyacak profesyoneller yetiştirmeye çabalamalıyız.

4-Sitenizin özel bir misyonu var mıdır? Neden 'Vampir' kelimesini kullandınız.İlgi çekicilik mi,mizah mı,yoksa bambaşka bir şey mi?

Vampircik ismi öğrencilik yıllarımda bir otobüsün arkasından İstanbul'u seyrederken aklıma gelen bir şey idi. Bir sözlük olsun diye düşünmemiştim. Amaç ilgi çekici olması değildi. Sadece güzel gelmişti o an. Şu an baktığımda vampircik denildiğinde insanların kafasında oluşan kocaman bir "diyar" var.

5-İnternette ki sözlük kültürünün önemi sizce nedir? Sözlükleri nasıl görmeliyiz? Amatör internet kullanıcıları için sözlük kültürünün önemi nedir? Ayrıca Vampircik'i diğer sözlüklerden farklı kılan bir nokta var mıdır?

İnternet sözlükleri; var olan, olmayan bir şeyi tanımlamanızı sağlayan bir şey. Ne kadar geniş bir konsepti olduğunu görmüşsünüzdür. Bir kategori olmadan, ilgili başlığa düşüncenizi, bilgisinizi elinizde ne varsa aktarmanızı sağlar. Burada oluşabilecek bilgilere uzaktan baktığınızda ağzınızın açık kalmaması mümkün değil. Bugün Ayasofya'ya bakıp yüce bir yapı görüyorsak bana göre sözlükler de böyledir. İçinde binlerce insan yıllarca emek verip "bir yapı" ortaya koymaya çalışmıştırlar. Buna saygı duymak lazım. Ayasofya nasıl bir kültürel miras ise sözlükler de öyledir. Düşünsenize bundan 100 yıl sonra bu sözlükler hala ayakta durursa, 100 yıllık bir tanım okuyabilecek o zaman ki kuşak. Bu bana inanılmaz bir şey gibi geliyor. Keşke ben 100 sene önce binlerce insanın yazdığı yazıları okuyup benzer heyecanı hissedebilseydim.

Vampircik sözlük fantastik bir ortamda dünyayı yeniden tanımlamamızı sağlayan bir yer, bir kaçış noktası. Kendine özgü jargonu ve alt kültürü ile hep alışılagelmiş sözlük konseptinden farklı olmuştur. Her zaman farklı bir yerde olmaya da devam edecektir diye düşünüyorum.

6-Sitenize yurtdışı girişleri oluyor mu? Türklerden sonra en çok sitenizi tercih eden kullanıcılar hangi ülkeden geliyor?

İçeriğimiz Türkçe olduğundan sözlüğümüze yurt dışından genelde Türklerin yoğun olduğu ülkelerden ziyaretçiler oluyor. Almanya, Amerika ve Avusturya bunların başında sanırım.

7-Sitenizi globalleştirmek ve farklı dilleri konuşan insanların yararlanabileceği bir arayüze kavuşturmak gibi bir çalışmanız veya geleceğe dönük düşünceniz var mı?

Thedict.net ismi altında benzer bir projeye giriştim. Fakat yurt dışındaki insanlar sözlük konseptine alışık olmadığı ve sözlük alt yapısı biraz "farklı" geldiği için bu proje istediğimiz yere ulaşamadı. Fakat doğru ve bizimle aynı heyecanı paylaşacak insanlar bulabilirsek elbette dünyada sözlük konseptini duyurabiliriz diye düşünüyorum.

8-vampircik.com dışında yaptığınız,yapmak istediğiniz projeler var mı,varsa nelerdir?

Vampircik dışında bilgisayarim.org altında bulunan projelerimiz var. Bunun yanında özgür habercilik anlamında Muhaber.com isimli bir sitemiz de mevcut.

9-Benim sorularım bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz,Türk internet kullanıcılarına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Vampircik insanların bir geçitten geçip farklı bir dünyada yaşamalarına imkan sağlamak için yapılmıştı. Bizim tekrar kendimizi tanımamıza ve tanıtmamıza yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Türk internet kullanıcılarına tek mesajım olabilir, sıradan olmasınlar, en iyiyi tercih etsinler ve onu tutup yüceltsinler.

9 Ağustos 2009 Pazar

Bakımları yapılmayan klimalar hasta ediyor

Bilecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor Bahar Tüzün, bakımları yapılmayan klimaların zatürree hastalığına yol açabileceğini söyledi.

Klimaların bakımının düzenli bir şekilde yapılmasını isteyen Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor Bahar Tüzün, akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürreenin havalandırma sistemleri yoluyla bulaştığını ifade etti. Dr. Tüzün, "Hastalığa sebep olan bakteri, klimaların fitre sitemlerinde üremekte ve ortam havasına dağılmaktadır. İnsandan insana bulaştığı görülmemiştir. Hastalığın tedavisinde uygun zamanda ve dozda kullanılan antibiotiklerle hastalığın iyileşmesi sağlanmaktadır. Otel, cami,

alışveriş merkezleri ve işyerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli riskli gruplardır. Bu bakteriyi alan kişinin vücut direnci çok önemlidir. Şeker ve kanser hastaları, yaşlılar ve bebeklerde hastalığın oluşumu yüksek" dedi.

Hasta olan kişilerde kas ile baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ve huzursuzluk görüldüğünü ifade eden Tüzün, "İlk 2 günde kuru öksürük belirtileri görülmekle beraber klimaların yoğun olarak kullanılan şu günlerde ateş, öksürük şikayeti olan kişiler bu bulguların basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürre başlangıcı da olabileceği akılda bulundurmalı, en yakın hastaneye tahlillerini mutlaka yaptırmalıdır" diye konuştu.

Buz devri rekor kırdı.


Türkiye'de son 4 yılda gösterime giren yabancı filmler arasında izleyici ve hasılat rekoru kıran Buz Devri-3 Dinozorların Şafağı’nı 5 haftada 1 milyon 46 bin kişi izledi. 6 yılda gösterime giren 3 Buz Devri filmi 16.3 milyon TL’lik hasılat gelirine ulaştı.

YILDA ortalama 200 yabancı filmin gösterime girdiği Türkiye’de bu yıl Buz Devri-3 Dinozorların Şafağı (Ice Age 3: Dawn Of The Dinasaurs) gişe rekorları kırıyor. Son 4 yılda Türkiye’de en çok izlenen yabancı film olan Buz Devri-3 gösterimde olduğu 5 haftalık sürede 8.6 milyon TL’lik gişe hasılatı elde etti. İzleyici sayısı 1 milyon 46 bini bulan Buz Devri-3, Türkiye’de en çok ilgi gören yabancı film oldu. Buz Devri-3 elde ettiği gişe hasılatı ve izleyici sayısıyla 2006’da gösterime giren Da Vinci Şifresi’ni de geçti. Filmin dünya gişe hasılatı da 734 milyon doları bularak şimdiden en çok kazanan 32’inci film oldu. Animasyon filmi olmasına rağmen Türkiye’de büyük ilgi gören Buz Devri’nin 3 filmi toplam 16.3 milyon TL’lik gişe yaptı.
2.4 milyon kişi
2002 sonunda Amerika’da 2003 başında da Türkiye’de gösterime giren serinin ilk filmi Buz Devri, 6 yıl önce 344 bin kişi tarafından izlendi. Box Office Türkiye’nin verilerine göre, serinin ilk filmi 1.5 milyon lira hasılat yaptı. 2006’da vizyona giren 2’nci filmi de 949 bin kişi izledi ve toplam hasılat 6.2 milyon TL’ye çıktı. 5 hafta önce Türkiye’de gösterime giren Buz Devri-3 ise son 4 yılda yabancı filmler arasında en çok izlenen oldu. 3 filmi yaklaşık 2.4 milyon kişi izlerken toplam hasılat da 16 milyon 300 bin lirayı buldu.
734 milyon dolar
Türkiye’de gişe geliri en yüksek yabancı film olan Buz Devri-3, Amerika’da da rekora koşuyor. Vizyona girdiği günden itibaren Amerika’da 184 milyon dolarlık hasılata ulaşan film, 2002’de vizyona giren ilk Buz Devri filmini şimdiden geçti. Serinin 2’nci filmi olan Buz Devri-2’nin de Amerika’da ulaştığı 195 milyon dolarlık gişe gelirine yaklaşan son filmin dünya gişe rakamları da yüksek. Buz Devri-3 tüm dünyada bugüne kadar toplam 734 milyon dolarlık gişe gelirine ulaşmayı başardı. 2009’da Türkiye’de en çok izlenen 10 film arasında ise 5 yabancı yapım bulunuyor. Buz Devri-3’ün yanı sıra Melekler ve Şeytanlar, Hızlı ve Öfkeli 4, Harry Potter ile Melez Prens ve Benjamin Button en çok izlenen ilk 10 film arasında. Melekler ve Şeytanlar 12 haftada 6 milyon lira hasılat yaparken 701 bin seyirciyle yılın en çok izlenen 2’inci yabancı yapımı oldu.

2008’de yabancı yapımlar ilk 10’a giremedi

TÜRKİYE’de son 4 yılda gösterime giren yabancı filmlerin izlenme oranı da Türk filmlerine göre çok düşük kaldı. 2005-2009 döneminde Türkiye’de en çok yabancı film 2008’de gösterime girdi. Ancak 202 adet yabancı film arasında gişe de 500 bin bilet satabilen çıkmadı. 2008’de ise Türkiye’de en çok izlenen ilk 10 film arasında yabancı yapım yer almadı. Yabancı filmlerin en çok izlendiği yıl 2007 oldu. Bu dönemde 500 bin ve üzeri bilet satan 6 film gösterime girdi. 2006’da ise 2 yabancı film 1 milyon izleyiciyi geçti.

4 yılda 3 yabancı film 1 milyon izleyiciyi geçti

SON 4 yılda sadece 3 yabancı film Türkiye’de 1 milyon izleyiciyi geçmeyi başardı. 2006’da vizyona giren ve tüm dünyada en çok izlenen filmlerin başında gelen Da Vinci Şifresi Türkiye’de 23 haftada 1 milyon 28 bin izleyiciye ulaştı. Da Vinci Şifresi’nin gişe geliri ise 7 milyon 400 bin TL’yi buldu. Aynı yıl gösterime giren Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı da 18 hafta sonunda 1 milyon 5 bin izleyici ile son 4 yılın en çok izlenen yabancı filmleri arasında yer almayı başardı. Film 7 milyon 100 bin TL’lik gişe gelirine ulaştı. 1 milyon 46 bin kişi tarafından izlenen Buz Devri-3’te son 4 yılda 1 milyon izleyiciyi geçen son film oldu.